رژیم غذایی و سرطان


رژیم غذایی و سرطان



رژیم غذایی و سرطان
ارتباط رژيم غذايي با بروز سرطان/ قارچ ، كشمش وتوت فرنگي خطرابتلاء را به سرطان كاهش مي دهند
دوشنبه 10 بهمن 1390



رژیم غذایی و سرطانرژیم غذایی و سرطانرژیم غذایی و سرطان
بیماری‌های قلبی- عروقی، سرطان و دیابت ، عامل دو سوم تمام مرگ‌ ها در کشورهای پیشرفته هستند. این سه بیماری موجب کاهش سلامت، کاهش امید به زندگی، رنج بسیار، ناتوانی و هزینه‌های اقتصادی هنگفت می‌شوند. هزینه‌ی پیشگیری از این بیماری‌ها به نسبت هزینه‌ی درمان آن‌ها بسیار اندک است.


در کشورهای توسعه یافته سرطان های ریه، کولون، پستان و پروستات شیوع بیشتری دارند و در مناطق در حال توسعهسرطان های معده، کبد، مری، دستگاه ادراری تناسلی بیشتر شایع هستند. شیوع سرطان پستان در بیشتر کشورها در حال افزایش است. تغییر شیوه زندگی نیز در اکثر نقاط دنیادر افزایش شیوع سرطان موثر بوده است.

واژه سرطان به فرآیند تکثیر کنترل نشده بافت ها اطلاق می شود. عوام مختلفی در بروز سرطان موثر شناخته شده اند. در حالی که مصرف دخانیات بزرگترین عامل ایجاد سرطان است اصلاح رژیم غذایی و انجام منظم فعالیتهای بدنی، عوامل مهمی در پیشگیری و کنترل سرطان به شمار می روند.

عوامل غذایی که در پیشگیری از انواع سرطان موثر شناخته شده اند به طور خلاصه شامل موارد زیر هستند سبزی ها به ویژه سبزی های برگ سبز، هویج ومیوه ها منجر به کاهش موارد ابتلا به سرطان ریه، معده و روده می شوند. فعالیت بدنینیز در کاهش بروز سرطان روده موثر شناخته شده است.

چربی زیاد ورژیم غذایی و چربی های اشباع و حیوانی در احتمال افزایش شیوع سرطان پروستات موثرندليكوپن (گوجه فرنگی)، فیتواستروژن های سویا نیز از عوامل موثر در کاهش شیوع اینسرطان هستند. به طور کلی سبزی ها، میوه ها، آنتی اکسیدان،فیتوکمیکال ها، سیر، پیاز، کاهش چربی دریافتی فیبر غذایی کنترل وزن و فعالیت بدنی در کاهش بروز انواع سرطان موثر شناخته شده اند.


سالیسیلات موجوددر بعضی از مواد غذایی مثل قارچ، کشمش، توت فرنگی، سیب، ادویه ها مثل آویشن،دارچین، نیز در کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان موثرند.


روش های طبخ و نگهداری مواد غذایی نیز در این زمینه موثرند. روش های نادرست طبخ ماننددوددادن، نمک سود کردن، حرارت دادن شدید مواد غذایی با ایجاد ترکیبات سرطان زا مثل هیدروکربن های پلی سیلیک و آمین های هتروسیلیک باعث افزایش شیوع سرطان می شوند. پریو پروبیوتیک های موجود در ماست و شیر از عوامل غذایی موثر در کاهش ابتلا به سرطانهای دستگاه گوارش مثل سرطان معده هستند.


از آن جا که عوامل غذایی علت حدود 30 درصد از موارد ابتلا به سرطان را در کشورهای غربی تشکیل می دهد می توان گفت رژیم غذایی پس از دخانیات دومین عامل قابل پیشگیری از سرطان به شمار می آید. درسال های اخیر شواهد زیادی مبنی بر ارتباط اضافه وزن و چاقی با انواع زیادی از سرطانها نظیر سرطان مری، پستان و آندومتر به دست آمده است که خود به طور مستقیم با رژی مغذایی مرتبط است.


از آن جا که تغذیه نامناسب، فقدان تحرک جسمانی،چاقی و مصرف دخانیات عوامل خطر مشترک در بـــروز بیماری های مزمن هستند. اجرای برنامه های پیشگیری از سرطان در قالب برنامه های ملی پیشگیری به شکل ادغام یافته باسایر بیماری های
مزمن راهبر مناسبی برای کاهش شیوع این معضل بهداشتی است.




68 out of 100 based on 53 user ratings 928 reviews